Van 1 augustus tot en met 7 augustus was het wereld borstvoeding week.
Vorig jaar schreef ik al een stuk over mijn ervaringen met borstvoeding, dit jaar hield ik het bij een foto.
Mijn inziens een hele beschaafde foto, geen borst of tepel te zien. Ik hoef niet meer zo nodig met mijn borsten bloot op internet (das war einmal) en ik heb ook niet zo’n zin in oordelen van andere mensen (lees: moeders).

 

Het thema van vorig jaar was: samen sterk voor borstvoeding.
Ik citeer: “Een thema waar ieder rondom borstvoeding aansluiting bij kan vinden: samenwerking in de vorm van moeders die elkaar steunen,  samenwerking in het persoonlijk netwerk van de moeder (partner, familie en vrienden), samenwerking tussen zorgverleners binnen een organisatie en samenwerking om politieke en maatschappelijke doelen te behalen.”

 

Dit jaar blijkt maar weer eens hoe hard we deze week nodig hebben. Hoe bedroevend het is gesteld met moeders die elkaar steunen.
Een aantal uren na het plaatsen van mijn foto stuitte ik op een Instagram post waarin geklaagd werd over (en ik citeer): “alle blote tieten foto’s”.
En dat het tijd werd voor een kunstvoedingweek (say what? WAAROM?).

 

 

Iedere keer als ik over dit uiterst gevoelig onderwerp schrijf weeg ik mijn woorden zorgvuldig af.
Ik heb geen oordeel over mama’s die voor flesvoeding kiezen. Iedereen moet doen waar hij/zij zich prettig bij voelt.
Zeggen dat borstvoeding om verschillende redenen beter/gezonder is, durf ik al niet meer. Dan krijg je namelijk meteen het etiket “maffia”.
Terwijl dit wel gewoon een feit is. Gezonder voor moeder en baby.
Wat niet wegneemt dat je met kunstvoeding ook groot wordt (daar ben ik zelf ook een voorbeeld van) en het niet wil zeggen dat je dan per definitie ongezonder bent.

 

Kunstvoeding is een heel goed alternatief voor iedereen die geen borstvoeding kan geven. En daar hoef je je nooit een seconde schuldig over te voelen. Zelfs als je bewust kiest om borstvoeding niet eens te proberen dan is dat helemaal prima.
Maar welke keuze je ook maakt: sta er dan ook achter.

 

Door borstvoedingsmoeders af te zeiken en te kakken te zetten op sociale media laat je duidelijk blijken dat je niet 100% achter jouw eigen keuze staat.
Zoals ik in mijn eerdere blog schreef: vrijwel iedereen kan borstvoeding geven. Ook dat is een feit.
Sterker nog: zonder borstvoeding hadden wij vandaag de dag allemaal niet eens bestaan.
Er is slechts een klein percentage vrouwen die vanwege een medische oorzaak niet zelf kan voeden. De rest van de gevallen is het gebrek aan goede begeleiding, steun uit de omgeving of doorzettingsvermogen.

 

 

En als je kiest om te stoppen omdat je hechtingen van de bevalling zo’n zeer deden tijdens het voeden of omdat je kloven had (been there, done that. Keer twee), helemaal prima. Met de luxe van de ruime beschikbaarheid van kunstvoeding is borstvoeding een keuze geworden en ook dat is prima.
Maar laat borstvoedende moeders met rust.
Trek deze ene week in het jaar dat wij borstvoeding kunnen promoten voor moeders die misschien wel dat steuntje in de rug nodig hebben niet naar jullie toe.
We hebben 51 weken om flesvoeding te promoten, naar Nutrilon commercials op televisie te kijken en flesjes te brandreppen op Instagram.

 

Verwacht niet van ons dat wij er niets over plaatsen omdat het jou niet gelukt is.
Ja, ook dat heb ik voorbij zien komen.
De hele dag door foto’s plaatsen van je kinderen (die andere mensen misschien niet kunnen krijgen) en dan van ons verwachten dat wij niets zeggen over borstvoeding omdat het jou “niet gelukt” is.
Maak een keuze en stick to it.
Je bent gestopt (of nooit begonnen), dat voelde voor jou als de juiste keuze, laat het daar dan ook bij.

 

In een privé gesprek over dit onderwerp werd letterlijk gezegd dat als wij dan toch zo graag in het openbaar willen voeden we dat dan maar lekker moeten doen: IN ONZE BLOTE KONT.
Serieus.
Want een hongerig kind voeden met een mogelijk zichtbaar stukje borst is synoniem aan helemaal in je blootje in een cafe gaan zitten? Dat doet ook iedere voedende moeder.
En dat als we dan toch zo “ruimdenkend zijn om zonder cover up in het openbaar te voeden, free bleeden misschien ook wel iets voor ons is”.
Toen ik vroeg of ze dacht dat vrouwen in Afrika elkaar toestemming vragen om te mogen voeden of zij dacht dat deze vrouwen zichzelf helemaal bedekken als ze borstvoeding geven werd er letterlijk geantwoord met: “we leven hier in een BESCHAAFDE Westerse wereld”.
Seksistisch en racistisch in een paar zinnen.

 

 

Mijn post over borstvoeding had misschien 20 reacties en een kleine 100 likes. De post over het bashen van borstvoeding week en alle moeders die vanwege deze week een voedende foto hadden geplaatst had er honderden.
Het woord “melkkoe”  is uiteraard ook weer een aantal keren gevallen.
Anno 2018 wordt er van ons verwacht dat wij ons bedekken en wegstoppen als we doen wat de natuur ooit zo bedacht heeft. Onze borsten gebruiken met hun oorspronkelijke functie namelijk het voeden van onze kinderen.
We zijn al zwaar in de minderheid en zelfs in de paar dagen, speciaal voor ons, worden we gediscrimineerd, uitgelachen en in de hoek getrapt.

 

Omdat wij, net als iedere moeder op de wereld, doen waarvan wij denken dat goed is voor ONS kind.

 

Het maakt mij verdrietig, al deze oordelen en onverdraagzaamheid. Het maakt mij verdrietig dat andere moeders hun gevoelens omtrent borstvoeding op ons moeten projecteren, zonder ons verhaal te kennen.
Of überhaupt te willen horen.
Dat al deze moeders, die elkaar horen te steunen, samenspannen tegen het kleine groepje vrouwen dat dapper genoeg is om te zeggen: ik geef mijn kind borstvoeding.

 

Het laat zien hoe hard deze borstvoeding week nodig is. Hoe weinig wederzijds begrip er is en hoe weinig kennis over borstvoeding. Hoe graag mensen op social media keihard oordelen over dingen waar ze de ballen verstand van hebben.
Dat we liever in de sauna zitten of op een strand met topless vrouwen liggen dan wat blote huid van een voedende moeder zien.

 

We hebben nog een hele laaaaaaaaaaaange weg te gaan.

 

Tot volgend jaar.

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

59 thoughts on “Wereld borstvoeding week”

 1. You go girl! Zo is het. Laten we elkaar nu allemaal eens steunen en respecteren. Iedere keuze is goed als je er zelf maar achter staat.
  Ook ik vind het altijd bijzonder dat half naakt op strand of half naakt in de discotheek, op straat of sauna wel normaal is en je kind voeden niet. Tis niet dat de vrouwen die bv geven met hun borsten lopen te zwieren en zwaaien van kijk mij ?

  Hoop echt dat er meer goede informatie over borstvoeding komt en iedereen elkaar respecteert om de keuze die één ieder maakt. Je hoeft het er niet mee eens te zijn maar respecteer het en wees het eens dat je het oneens bent zonder iemand anders te beledigen.

  1. Haha nee dat zwieren en zwaaien heb ik ook nog nooit gezien. Ik denk zelfs dat vrijwel geen enkele vrouw het echt prettig vind om zo kwetsbaar (deels ontbloot) te zijn in het openbaar. We willen gewoon ons kind voeden, zonder de blikken, oordelen en opmerkingen.
   Er is duidelijk een hele dubbele moraal omtrent bloot en wat wij tegenwoordig als normaal zien.

 2. Elke keer als ik dit soort blogs lees word ik ontzettend verdrietig.

  Ik heb nog nooit een negatieve reactie gehad.
  Op het werk is iedereen super positief. Mijn familie en mijn vrienden. Zelfs de oud klasgenootjes of mensen met wie ik eens een college heb gevolgd.

  Ja er worden vaak vragen gesteld omdat mensen het niet gewend zijn dat er borstvoeding wordt gegeven aan een 14 maanden oud kindje. Maar er wordt serieus geluisterd en vervolgens zeer positief gereageerd. “waarom wist ik deze voordelen niet” of een mannelijke collega die thuis meteen de voordelen verteld aan zijn vrouw omdat zij binnenkort graag een kindje willen en hij zijn vrouw wil stimuleren om borstvoeding te geven.

  Ik hoop oprecht dat iedere vrouw de support en positief mag ervaren die ik ook ervaar.

  1. Wat ontzettend fijn! Zo zou het bij iedereen moeten zijn.
   Ik heb er ook geen enkel probleem mee als mensen vragen stellen, ik hoop van harte dat er meer (goede) informatie beschikbaar komt omtrent voeden en de begeleiding vanuit zorgverleners beter wordt. En het taboe (wat helaas toch heel veel moeders ervaren) ooit ook achter ons komen te liggen.

 3. Wat een gechargeerd stuk. Je pretendeerd respectvol te zijn naar andere moeders die niet jouw keuzes maken? Je blog iets anders zien, om maar te zwijgen over het gebruik van drogredenaties om je punt te maken.

  Maak een keuze en stick to it? Wie ben jij om dat voor anderen de bepalen? Of aannames te doen over de beweegredenen van anderen?

  Een vreselijk onnadenkend en gefrustreerd stuk wat zijn doel voorbij streeft! Als je al een doel had terwijl je het schreef?

  1. Hi Anoniem,

   Waaruit blijkt dat ik niet respectvol ben naar andere moeders? Welke drogredenaties bedoel je precies?
   Als jij een keuze hebt gemaakt en je staat daar achteraf toch niet achter dan is dat geen reden om moeders aan te vallen die wel borstvoeding geven.
   En welke aannames bedoel je? Ik heb in geen enkele alinea een aanname gedaan of gepretendeerd elke afzonderlijke situatie te kennen.
   Jouw laatste twee zinnen geven aan dat zelf totaal elke nuance mist en vol zit met vooroordelen maar niet de ballen hebt om met jouw eigen naam deze reactie te plaatsen.
   Je hoeft het niet met mij eens te zijn maar van lafheid kun je mij in ieder geval niet betichten.
   Fijn weekend!

 4. Привет всем! интересный у вас сайт!
  Нашел хорошую базу кино: [url=http://inspacefilm.ru/]смотреть лучшие новинки фантастика[/url]
  Здесь: скачать бесплатно лучшее аниме http://inspacefilm.ru/anime/ рейтинг 2019
  Тут: [url=http://inspacefilm.ru/istoricheskiy/]фильмы 2018 смотреть хорошем качестве исторические[/url] фильм 2018 онлайн в хорошем качестве исторические список 2018
  Здесь: http://inspacefilm.ru/6184-osobennye-push-girls-sezon-1-2-2012.html Особенные / Push Girls (Сезон 1-2) (2012) смотреть онлайн бесплатно
  Здесь: Косяки / Weeds (Сезон 1-8) (2005 – 2012) смотреть онлайн бесплатно [url=http://inspacefilm.ru/3174-kosyaki-weeds-sezon-1-8-2005-2012.html] Косяки / Weeds (Сезон 1-8) (2005 – 2012) смотреть онлайн бесплатно [/url]

 5. Привет всем участникам форума! класный у вас сайт!
  Нашел класную базу кино: [url=http://kinovalenok.tv/]смотреть кино новинки 2018 онлайн в хорошем[/url]
  Тут: [url=http://kinovalenok.tv/fentezi/]фильмы онлайн 2018 фэнтези в хорошем качестве[/url] фэнтези онлайн бесплатно в хорошем качестве рейтинг 2019
  Тут: [url=http://kinovalenok.tv/detektiv/]лучшие детективы[/url] смотреть хорошие российские детективы бесплатно рейтинг 2018
  Тут: http://kinovalenok.tv/24-polnometrazhnye-krasavcy-zaymut-mesto-malchishnika.html Полнометражные «Красавцы» займут место «Мальчишника»
  Тут: http://kinovalenok.tv/2618-rubikon-rubicon-sezon-1-2010.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.