Iets meer dan een jaar geleden zag ik op Instagram een Begonia Maculata ‘Wightii’ voorbij komen. Het was liefde op het eerste gezicht. De groene bladeren in combinatie met de zilverkleurige stippen en de rode achterkant, maakt dat deze plant een echte eyecatcher is in ieder interieur.
Destijds was er nog niet zo makkelijk aan te komen, ik kocht er eentje online.

Bij levering brak mijn groene plantenhart, de webshop had de plant in plastic folie gewikkeld, vrijwel al het blad was dubbelgevouwen of afgebroken. Het waren twee zielige stengels met een paar geknakte blaadjes. Nu na dik een jaar is de plant nog steeds aan het herstellen.
Inmiddels zijn de stengels wel doorgegroeid maar aan de onderkant is de plant nog steeds een beetje kaal vanwege het bladverlies. Ik besloot hem te stekken.

 

 

Online is er niet zo heel veel te vinden over het stekken van deze specifieke begonia. De meeste bladbegonia’s stek je door het scheuren van blad en dit blad in vochtige aarde te zetten. Dat gaat echter niet op voor dit type Begonia.
Het was voor mij ook een proces van trial and error maar het is wel gelukt. Geduld is eigenlijk het meest belangrijke, want het kan best een tijdje duren.

 

Stekken

Wat heb je nodig?:
* Begonia Maculata ‘Wightii’
* Scherp, schoon mes
* Glaasje water

Een Begonia polkadot stek je door een stengel in een glas water te zetten. Het is heel belangrijk dat het niet alleen een blaadje met stengeltje is, maar echt een stuk stengel van de plant. Dit kan de top van de Begonia zijn (als hij bijvoorbeeld te hoog wordt in plaats van vol) of een zijstengel.
Snij of knip de stengel door met een scherp mes of snoeischaar en zet deze in een glas met water.

 

 

Zet het glas water op een lichte plek maar zorg er voor dat er geen direct zonlicht op komt. Ververs indien nodig af en toe het water.
Na een week of zes zul je in de meeste gevallen worteltjes zien. Ze verschijnen soms aan de onderkant van de stengel maar ook aan de zijkant of rond een knooppunt/bladoksel. Als er genoeg worteltjes aan zitten of de wortels lang genoeg zijn dan kun je de plant weer in de aarde zetten.

Je hoeft niet bang te zijn om de top uit de plant te halen, vaak zie je dat hij voller wordt omdat hij dan juist meer zijstengels aan gaat maken. Ik heb wel eens gehad dat de onderkant van de stengel bruin/zwart werd en na weken nog niets deed. Dan snij het donkere stuk weg en zet ik hem gewoon opnieuw in het water. Weggooien kan altijd nog.

Direct in de aarde kan ook, eventueel met een beetje stekpoeder. Zorg er dan voor dat er minimaal één knooppunt onder de aarde gaat en de aarde vochtig blijft. Zodra er nieuwe bladeren of stengels uit het stekje groeien dan weet je dat het stekje aangeslagen is.

 

 

Verzorgen

De begonia houdt van een vochtige omgeving en vochtige aarde. Vochtig, niet nat. In de winter meestal één keer per week een scheutje water, in de zomer twee keer. Kijk altijd even of de aarde opgedroogd is, steek desnoods even je vinger in de pot. Af en toe een beetje opdrogen is geen probleem.

Je kunt de begonia het beste met een binnenpot in een sierpot zetten. Zo kan het eventueel teveel aan water uit de kweekpot weglopen zodat de wortels niet gaan rotten.
Sommige mensen zetten deze plant op een schotel met steentjes waar een beetje water in staat. Zo boots je de natuurlijke leefomgeving na, door de vochtige omstandigheden na te bootsen.

Sproeien is niet nodig, af en toe een beetje plantenvoeding in het groeiseizoen is voldoende.
Deze begonia houdt van een lichte standplaats met behoorlijk veel licht. Geen direct zonlicht maar een meter van een raam op het zuiden kan prima. En als je dan echt heel goed voor de plant zorgt dan wordt je misschien ook nog wel beloond met prachtige witte bloemetjes!

 

 

Geniet van deze prachtige plant, laat gerust een reactie achter als je nog vragen hebt.

Liefs,
Chantal

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.