Iets meer dan een jaar geleden zag ik op Instagram een Begonia Maculata ‘Wightii’ voorbij komen. Het was liefde op het eerste gezicht. De groene bladeren in combinatie met de zilverkleurige stippen en de rode achterkant, maakt dat deze plant een echte eyecatcher is in ieder interieur.
Destijds was er nog niet zo makkelijk aan te komen, ik kocht er eentje online.

Bij levering brak mijn groene plantenhart, de webshop had de plant in plastic folie gewikkeld, vrijwel al het blad was dubbelgevouwen of afgebroken. Het waren twee zielige stengels met een paar geknakte blaadjes. Nu na dik een jaar is de plant nog steeds aan het herstellen.
Inmiddels zijn de stengels wel doorgegroeid maar aan de onderkant is de plant nog steeds een beetje kaal vanwege het bladverlies. Ik besloot hem te stekken.

 

 

Online is er niet zo heel veel te vinden over het stekken van deze specifieke begonia. De meeste bladbegonia’s stek je door het scheuren van blad en dit blad in vochtige aarde te zetten. Dat gaat echter niet op voor dit type Begonia.
Het was voor mij ook een proces van trial and error maar het is wel gelukt. Geduld is eigenlijk het meest belangrijke, want het kan best een tijdje duren.

 

Stekken

Wat heb je nodig?:
* Begonia Maculata ‘Wightii’
* Scherp, schoon mes
* Glaasje water

Een Begonia polkadot stek je door een stengel in een glas water te zetten. Het is heel belangrijk dat het niet alleen een blaadje met stengeltje is, maar echt een stuk stengel van de plant. Dit kan de top van de Begonia zijn (als hij bijvoorbeeld te hoog wordt in plaats van vol) of een zijstengel.
Snij of knip de stengel door met een scherp mes of snoeischaar en zet deze in een glas met water.

 

 

Zet het glas water op een lichte plek maar zorg er voor dat er geen direct zonlicht op komt. Ververs indien nodig af en toe het water.
Na een week of zes zul je in de meeste gevallen worteltjes zien. Ze verschijnen soms aan de onderkant van de stengel maar ook aan de zijkant of rond een knooppunt/bladoksel. Als er genoeg worteltjes aan zitten of de wortels lang genoeg zijn dan kun je de plant weer in de aarde zetten.

Je hoeft niet bang te zijn om de top uit de plant te halen, vaak zie je dat hij voller wordt omdat hij dan juist meer zijstengels aan gaat maken. Ik heb wel eens gehad dat de onderkant van de stengel bruin/zwart werd en na weken nog niets deed. Dan snij het donkere stuk weg en zet ik hem gewoon opnieuw in het water. Weggooien kan altijd nog.

Direct in de aarde kan ook, eventueel met een beetje stekpoeder. Zorg er dan voor dat er minimaal één knooppunt onder de aarde gaat en de aarde vochtig blijft. Zodra er nieuwe bladeren of stengels uit het stekje groeien dan weet je dat het stekje aangeslagen is.

 

 

Verzorgen

De begonia houdt van een vochtige omgeving en vochtige aarde. Vochtig, niet nat. In de winter meestal één keer per week een scheutje water, in de zomer twee keer. Kijk altijd even of de aarde opgedroogd is, steek desnoods even je vinger in de pot. Af en toe een beetje opdrogen is geen probleem.

Je kunt de begonia het beste met een binnenpot in een sierpot zetten. Zo kan het eventueel teveel aan water uit de kweekpot weglopen zodat de wortels niet gaan rotten.
Sommige mensen zetten deze plant op een schotel met steentjes waar een beetje water in staat. Zo boots je de natuurlijke leefomgeving na, door de vochtige omstandigheden na te bootsen.

Sproeien is niet nodig, af en toe een beetje plantenvoeding in het groeiseizoen is voldoende.
Deze begonia houdt van een lichte standplaats met behoorlijk veel licht. Geen direct zonlicht maar een meter van een raam op het zuiden kan prima. En als je dan echt heel goed voor de plant zorgt dan wordt je misschien ook nog wel beloond met prachtige witte bloemetjes!

 

 

Geniet van deze prachtige plant, laat gerust een reactie achter als je nog vragen hebt.

Liefs,
Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

14 thoughts on “Verzorgen en stekken van een Begonia Maculata (stippenbegonia)”

 1. Bedankt voor je duidelijke informatie. Mijn plant heeft helaas veel dorre bladeren. ( voor de helft groen en andere deel bruin) moet ik deze er af halen? Ik denk dat het komt door het te weinig water. Ik ga deze zeker nog een keer proberen te stekken Alvast bedankt.

  1. Hi Wendy,

   Ik heb daar zelf ook last van gehad, ik denk ook door te weinig water en misschien het gebrek aan vochtige omstandigheden. Ik heb zelf het ergste blad verwijderd, zo kan de energie van de plant weer naar nieuw blad. Je zou even kunnen kijken wat je wil laten zitten en wat je kunt verwijderen zonder hem kaal te plukken. Als er weer nieuw blad verschijnt kun je eventueel de laatste lelijke bladeren weg halen. Veel succes!

 2. Hoi Chantal,

  Bedankt voor je uitgebreide uitleg! Heb er gisteren EINDELIJK een gekocht. Ja, ook gespot op Pinterest en helemaal verliefd! Ik was er echt al een tijd naar op zoek en online durf ik niet zo goed.
  Hij is nog vrij klein dus stekken ga ik nog even niet doen. Ik kan niet wachten tot ik eraan kan beginnen. Geweldig plantje! Met stip op 1!

  1. Hi Miranda,

   Ja mooi is hij he? Toen ik hem kocht was hij ook vrij klein, stekken of toppen kan later altijd nog.
   Veel plezier met je nieuwe plant.

   Groetjes,
   Chantal

 3. Hoi Chantal,

  mijn stekje van de polkadot begonia maakt ook aan de zijkanten worteltjes.
  Moeten alle wortels onder de grond als ik mijn stekje ga planten?
  dat betekend dan dat het blad de pot raakt ben ik bang..
  en het blad moet ik er wel aan laten zitten toch ?

  groetjes Renée

  1. Hoe meer stengel/wortel in de grond zit hoe beter maar volgens mij is het niet noodzakelijk. de wortels zullen vanzelf richting grond/vocht groeien.

 4. Hoi chantal,

  Ook ik heb er een gekocht, Zo leuk!
  Maar hij staat bij het raam en nu na 1,5 week heb ik een aantal dorre en bruine bladeren. Plus er zijn er drie afgevallen. Ik heb drie planten samen in een pot gezet.
  Om hem te beschermen tegen de hitte heb ik al de gordijnen erachter gesloten (in betweens).

  Moet ik gewoon de bladen eraf halen?
  Ik zie ook nieuwe scheuten komen.

  Komt het dan goed of doe ik iets verkeerd?

  Groetjes Suus

 5. Hoi Chantal,
  Leuk en interessant stuk!
  Het ‘Afknippen/snoeien’ van de plant kan dit op elk gewenst moment? Ik las dat dit alleen in het voorjaar kon.
  Alvast bedankt voor je reactie!

 6. Ik ben zelf ook een goede plantenkenner maar weet je zeker dat je als de onderkant zwart je het er dan af moet snijden want dan beginnen die 6 weken wel weer opnieuw met wachten

 7. Hallo Chantal,
  ik heb mijn stippenplant nu een klein jaar en ik er zaten al een tijdje 2 lange uitschietende toppen in – ja ja, klein gelukje al zeg ik het zelf :o)
  Toen ik daarnet je blog las, heb ik het erop gewaagd en ze er uitgeknipt. Ik heb ze net in een glaasje gezet voor het raam. Nu geduldig wachten… en dan hoop ik binnen 6 weken een 2de exemplaar van deze fantastische plant te kunnen verpotten en een mooi plaatsje te geven ;o).
  Hartelijk dank voor de tips!
  Valerie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.