Tegen het einde van vorig jaar zomer was ik in de veronderstelling dat ik fruitvliegjes in huis had. De zomer ging voorbij maar de vliegjes bleven. De limonade en de wijn, waar je normaal gesproken nog wel eens fruitvliegjes mee kunt vangen, bleven onaangeraakt. Zonde van de wijn maar inmiddels werd ik ook steeds gekker van de rondvliegende kleine vliegjes. Na een korte zoektocht op Google kwam ik tot de ontdekking dat ik geen fruitvliegjes maar rouwvliegjes (varenrouwmug) in huis had.

Het werd steeds kouder in huis maar de vliegjes bleven. Ik heb een aantal online tips uitgeprobeerd maar niets hielp. Dit kwam mede doordat ik sommige planten gewoon niet compleet kon laten uitdrogen (sommige planten houden van vochtige aarde) waardoor ze zich maar voort bleven planten.

 

 

Ik las over nematoden (aaltjes), die de larven van de varenrouwmug opeten en daarna zelf dood gaan, maar het ene dier met het andere dier bestrijden vond ik niet zo’n aantrekkelijk vooruitzicht. Daarnaast is deze methode ook niet echt goedkoop als je een heel huis vol planten hebt en schijnt het niet altijd te werken.

Op Facebook las ik een tip van iemand over tijmthee (drie theelepels tijm op één liter water). Ook dit heb ik braaf een paar weken (!) uitgeprobeerd. Ik had het idee dat ze wel wat minder werden maar ik kwam er nog niet helemaal vanaf. Mijn geliefde Monstera Variegata bleef, ondanks nieuwe potgrond en tijmthee, maar onder de vliegjes zitten. De larven van de vliegjes richten veel schade aan, ze leven onder andere van de wortels van de plant.

 

 

Drie weken geleden las ik op een wietforum (ja echt!) iets over het gebruik van kaneel bij bestrijding van ongedierte. Kaneel bevat van nature de giftige stof coumarine. Een hoge inname van deze plantengifstof kan zelfs voor mensen gevaarlijk zijn. Nu komt dit gelukkig zelden voor aangezien je dan hele grote hoeveelheden kaneel moet nuttigen.

Ik besloot een soort kaneelthee te maken. 2 eetlepels kaneel op 1 liter kokend water. Ik heb water gekookt, in een kom gedaan en de kaneel toegevoegd. Even roeren en laten afkoelen. Op één of andere manier wordt het water slijmerig als je er kaneel aan toevoegd. Ik heb geprobeerd om het goedje af te gieten maar omdat de substantie heel slijmerig is, is dat nog best lastig. Ik heb al mijn planten begoten met het kaneel goedje.

 

 

Vergeet niet om alle planten mee te nemen want als je een plant overslaat dan gaat de rouwvarenmug zich daar weer voortplanten. Al snel had ik het idee dat de vliegjes minder werden. Ook zag ik er een heel aantal bij de ramen, waar ik ze eerder nooit zag. Het enige nadeel van deze methode vind ik dat het slijmerige kaneelmengsel de bovenlaag van de aarde af lijkt te sluiten. Bij sommige planten bleef er zelfs een klein laagje op staan wat begon te schimmelen. Ik heb nog één keer het kaneelgoedje gemaakt en daarna ben ik overgegaan op het strooien van pure kaneel rondom mijn plantjes.

Ik strooi een dun laagje rondom de plant en als je de planten later water geeft dan trekt het kaneel ook een beetje in de potgrond. Nu, twee weken later, zie ik nog maar een paar vliegjes en geen larven meer in de potgrond. Ik denk dat ik met één herhaling hopelijk helemaal van de rouwvliegjes af ben.

 

 

Andere tips:
* Verwijder tijdig uitgebloeide bloemen en dood blad. Met name dood materiaal is een grote voedingsbron voor rouwvliegjes.
* Probeer, afhankelijk van de plant, de aarde tussendoor op te laten drogen. Rouwvliegjes zijn dol op vochtige aarde.
* Aarde verversen wil wel eens helpen tegen de eitjes en larven maar zo lang er nog vliegjes zijn leggen ze weer nieuwe eitjes.
* Eventueel een laagje scherp zand bovenop de potgrond strooien. Daar planten rouwvliegjes zich niet in voort, maar na een tijdje moet je dit opnieuw doen omdat scherp zand uiteindelijk door de potgrondnaar beneden zakt.
* Naast het kaneel strooien of gieten kun je sommige planten ook besproeien met het kaneelmengsel zodat de plant minder aantrekkelijk wordt voor rouwvliegjes.
* Als het één plant betreft, zet deze dan apart van andere planten om de schade te beperken.
* Gebruik een pot waarbij overtollig water kan weglopen.

Heel veel succes met het bestrijden van de vliegjes.
Ik hoor graag of het geholpen heeft en of jullie nog andere tips hebben.

Liefs,
Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

4.964 thoughts on “De oplossing tegen rouwvliegjes”

 1. Hi Chantal!

  Ik las net je artikel over rouwvliegjes. Wat vervelend, die beesten!
  Ik probeer nu al drie weken (!) het kaneelbrouwsel uit, maar er blijven toch vliegjes in mijn urban jungle rondzweven. Mijn bananenplant ziet er ook erg van af. De andere planten doen het gelukkig nog goed.

  Hoelang heeft het bij jou precies geduurd voor ze echt volledig wegwaren? Ik begin ondertussen een beetje hopeloos te worden van die vervelende vliegjes… Tegen wat werkt de kaneel eigenlijk? Doodt het de vliegen of net de larven?

  Bedankt voor je reactie en ik houd het in ieder geval nog even vol…

  Groetjes
  Lotte

  1. Hi Lotte,

   Heb je ook al pure kaneelpoeder geprobeerd? Gewoon op de aarde strooien. Dit werkt als gif voor zowel de vliegjes als de larven. Het kan helpen de plant eventjes iets uit te laten drogen. Met een beetje geluk heb er dadelijk sowieso veel minder last van, de winter zijn ze ook niet zo dol op.
   Even volhouden dus.

   Groetjes,
   Chantal

 2. Hallo, een tip die ik elders las en die ik nog niet uitgeprobeerd heb, maar die mij wel OK lijkt: graaf enkele cm (vb tot 5 cm) van de potgrond weg en vervang deze laag door speelzand. Het vliegje heeft hierdoor geen bodem meer om eitjes in te leggen. Na enkele weken (als er geen vliegjes meer zijn) kan je dan dat speelzand (vb. wit zand) weer verwijderen. Check wel dat je dan bijvult met goede potgrond hebt, anders loop je kans opnieuw hét hotel voor de vliegjes te zijn !

 3. Hoi Chantal,
  Om de slijmerige kaneeldrab te voorkomen, helpt het om het water even te laten staan. De kaneel zakt dan naar de bodem en je kan het kaneelwater afscheppen. Zo staat het ook beschreven op de site die je noemde (wietinfo.nl ofzo).

  Dus, geen drab, wel de oplossing. Ik ga het meteen proberen iig, thanks voor de oplossing.

 4. Vandaag mijn planten ondergedompeld in water met voeding & kaneel. Planten uit laten lekken, en bovenop nogmaals kaneel gestrooid. Ook onderin de pot heb ik kaneel gestrooid. Ik ben benieuwd. Onlangs had ik weer aaltjes toegevoegd en normaal werken die, alleen ineens niet?!. Alle hoop op kaneel nu! Ik heb de sterkste kaneel soort gekocht (echte Ceylon) bij de Ekoplaza.

 5. Ik vraag me af waar ze toch vandaan kunnen komen. Ik krijg er vroeg of laat weer last van. Ik heb sinds zeker een jaar weer een paar planten thuis, en ja hoor na een paar weken weer deze vliegjes. Komen ze gewoon van buiten ? Of zitten de larven al in de potgrond?

  1. Ja de larven zitten vaak al in de potgrond, had een zak potgrond staan met allemaal vliegjes erop. De kaneel tip heb ik geprobeerd, heeft een potje kaneel gekost, helaas zonder resultaat. Planten laten uitdrogen werkt ook niet (ik had een kurkdroge sanseveria vol vliegjes).

 6. Знаете ли вы?
  Иногда для поддержки экономики деньги «разбрасывают с вертолёта».
  Водитель ледового комбайна стал звездой единственного матча НХЛ, в котором принял участие.
  На идеологию национал-социализма оказали влияние русские эмигранты.
  Плата за проезд в последний путь у древних была скорее символической.
  Акадийка много раз становилась первой.

  arbeca.net