Nu Caelan bijna één wordt één is geworden, wil ik zelf een aantal foto’s maken ter ere van zijn verjaardag. En omdat ik wel van een uitdaging hou wil ik ook het taartje voor deze foto’s en zijn verjaardag zelf proberen te maken. Met nadruk op proberen. Want hoewel geen DIY project mij te gek is, kom ik qua bakken niet veel verder dan bananenbrood, cake of appelflappen.

Het zal dus geen taart van drie verdiepingen met allerlei fancy details worden, maar een leuk klein taartje dat voor jullie hopelijk ook goed te doen is.

 

Wat heb je nodig:
* Springvorm
* Optioneel: Taartzaag
* Smoother
* Palet mes
* Beschuitdeeg; kant en klaar of zelf maken. Ik kies voor het laatste.
* Slagroom
* Jam
* Botercremé ; kant en klaar of zelf maken. Ook dit maak ik zelf
* Wit fondant
* Zwarte kleurstof (of nog makkelijker: zwart fondant)

 

 

Bak het beschuitdeeg volgens de beschrijving. Haal de bakvorm uit de oven en laat de taart goed afkoelen.
Afhankelijk van de hoogte van de taart kun je deze in twee of drie delen snijden. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een taartzaag maar dit is met een (scherp) mes ook prima te doen. Zorg er wel voor dat de taart echt goed afgekoeld is, ook van binnen.

Daarna kan het vullen beginnen. Steek prikkertjes aan de zijkant van de laag zodat je dadelijk weet hoe hij weer op elkaar moet en haal de laag/lagen van elkaar af. Met botercremé maak je een rand rondom de binnenkant van de taart. Dit zorgt er voor dat de vulling straks niet tegen het fondant aan komt waardoor je fondant misschien nat en vochtig wordt. Zelf heb ik twee dunne randjes boven op elkaar gemaakt zodat de botercremé niet te overheersend wordt.

 

 

De binnenkant van de taart vul je vervolgens met een laag jam naar keuze en daarboven op een laag slagroom. Zorg er voor dat de vulling ongeveer net zo hoog komt als de botercremé rand.
Leg voorzichtig de andere laag taart weer bovenop de eerste. Als je hem in drieën hebt gedaan dan herhaal je het vullen voor de tweede laag.

De eerste keer dat ik de taart heb gemaakt heb ik zelf wit fondant zwart gemaakt met kleurstof. Later ontdekte ik kant en klaar zwart fondant bij Hema. Kneed het fondant zacht en soepel. Het kan helpen door het fondant even kort in de magnetron te doen.

 

Afhankelijk van de grootte van de taart kies je het benodigde fondant. Ik gebruik twee keer zo veel wit als zwart fondant. Ik rol drie lange “slangen” en voeg deze samen tot 1 rol. Daarna vouw ik hem dubbel en draai ik hem een paar keer. Deze handeling herhaal ik een paar keer (niet te vaak want dan wordt alles één grijze massa) en dan maak ik er een bal van. Deze bal rol ik uit tot ongeveer 2 a 3 mm dik.

Bij het eerste taartje was het fondant iets te dun geworden waardoor het bij het bekleden een beetje scheurde. De tweede keer heb ik het iets dikker gelaten maar ook beter gekneed. Het bekleden was toen echt supermakkelijk en zonder scheurtjes.
Ik heb gemerkt dat een grote lap iets makkelijker werkt dan een kleine lap dus ik heb ruim fondant gebruikt (de rest kun je eventueel bewaren als je wilt). Je moet minimaal de doorsnede van de taart en twee keer de hoogte hebben en dan nog een beetje extra.

 

 

 

Als je lap groot genoeg is pak je hem voorzichtig op. Je kunt hem uitrollen op een siliconen bakmat maar ik heb het aanrecht gebruikt omdat mijn matje niet groot genoeg was. Ik heb het aanrecht eerst bestrooid met poedersuiker en tijdens het uitrollen de lap een paar keer gedraaid. Het oppakken ging dus heel goed. Leg hem eventueel over twee onderarmen en laat hem voorzichtig op de taart (die dichtbij staat) zakken.

Allereerst heb ik de bovenkant met mijn handen glad gestreken en de bolling aan de bovenkant. Dan kan hij daar niet meer scheuren. Op youtube staan veel handige video’s hoe je dit het beste kunt doen. Daarna heb ik de zijkant van boven naar beneden afgewerkt. Doordat mijn fondant groot en dik genoeg was, was dit een fluitje van een cent. Rustig werken en niet trekken, dan is het echt heel goed te doen. Snij voorzichtig het overtollige fondant weg en maak de taart eventueel nog iets strakker met een smoother.

 

 

Je kunt hem nu eventueel versieren, ik heb hem vanwege het marmereffect verder simpel gehouden, een zwart witte zebra en kleine zwarte vlaggetjes met “One” er op. Makkelijk zelf te maken met saté prikkers, washi tape en een krijtstift.

Ik heb de taart een dag van tevoren gemaakt en afgedekt in de koelkast bewaard.

Mocht je nog vragen hebben, stuur gerust een berichtje!

Liefs,
Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

6.392 thoughts on “Zelf een verjaardagstaart maken”