Leila Tomasoa is mama van Micah, partner van Joël en oprichtster van IAMMOM.

Op www.iammom.nl en bijbehorende social media kanalen schrijft ze open en eerlijke verhalen over haar eigen zoektocht naar balans. Dit keer schrijft zij hierover voor chariko.nl.

“Sinds een paar weken heb ik op woensdag een schermvrije dag. Een wat?  Yes, je hoort het goed: een schermvrije dag. In mijn zoektocht naar balans komt namelijk met regelmaat het onderwerp telefoongebruik en kijkgedrag op TV, Netflix en Youtube voorbij. Ik heb daar echt een enorme struggle mee en sinds ik moeder ben, is die struggle alleen maar groter geworden. Het kost zoveel tijd en bovendien word ik soms aardig onrustig van het gevoel steeds iets te ‘moeten’ en continue bereikbaar te zijn.

Geïnspireerd door de Facebookpagina ‘schermvrije dag’, heb ik eerst eens een dagje gekeken wat ik ervan zou vinden. Een dag lang heb ik alle apparaten in huis met een scherm links laten liggen. Jeetje, wat werd ik even keihard met mijn neus op de feiten gedrukt zeg. Ik ben allereerst enorm geschrokken van de werkelijke hoeveelheid tijd die ik doorbreng met en op schermen. Enorm geschrokken van de tijd die ik Micah met en op schermen door laat brengen. Maar ook was het niet zo makkelijk als ik dacht. Ik moest mezelf er telkens aan herinneren dat ik een schermvrije dag had. Ik leek wel een verslaafde. Oh dear. 😉

 

 

Toch vond ik het een heel positieve ervaring. Naast de enorme rust die ik voelde met het offline zijn, heb ik namelijk echt belachelijk veel gedaan. Zo heb ik heerlijk met Micah gespeeld, eindelijk even goed het huis aan kant gemaakt, voor het eerst in lange tijd een tijdschrift uit gelezen, een groot stuk gewandeld en quality time met mijn familie doorgebracht. Ik vond ook dat Micah een stuk rustiger en liever was dan normaal. Zou dat door de onverdeelde aandacht komen? Of was het puur toeval en had hij gewoon een goede dag? Ik vond het in ieder geval een heel succesvolle ervaring en was er heel enthousiast over.

Datzelfde enthousiasme was de keer daarop ver te zoeken. Ik kon Micah op maandag eerder ophalen van het kinderdagverblijf, omdat de zielige vrolijkerd koorts had. Hierdoor bleef er maar anderhalve dag over om te kunnen werken die week. Ik was hierdoor de schermvrije woensdag echt mega onrustig en ik heb hier en daar ook wat gesmokkeld. Wat vervolgens dan weer niet goed voelde. Het was kortom een heel andere ervaring dan de eerste, maar ook wel weer een eye-opening experience. Het is dus niet per definitie zo dat een schermvrije dag zorgt voor rust. De rust moet er eerst zijn, voordat de schermvrije dag voor een extra positieve boost kan zorgen. Als je het gevoel krijgt de boel te forceren en te ‘moeten’, schiet het zijn doel wel een beetje voorbij. Althans, dat was mijn ervaring.

 

 

Mijn eindconclusie is dat ik de schermvrije dag er absoluut in blijf houden, maar alleen als het op dat moment goed en niet geforceerd voelt. Als side-note wil ik nog meegeven, dat het goed is om je van je eigen schermgedrag en dat van je kinderen bewust te zijn, maar ook om dankbaar te zijn wat we allemaal kunnen dankzij diezelfde technologie. Ik ben namelijk super blij met het stukje ontspanning die het kijken van een serie kan geven. Ik vind alle mooie contacten en inspiratie die ik opdoe via social media heel fijn en bijzonder. Zonder schermen zou ik mijn werk niet kunnen doen. En als ik Micah uit zijn vervelende modus kan halen door “Kikker” of “Bumba” op te zetten, doe ik dat met alle liefde.

Kortom: schermgebruik? Graag, maar met mate. Schermvrij? Graag, maar met juiste timing.  

Vind je het leuk om meer te lezen over mijn zoektocht naar balans als ondernemende mama? Neem dan eens een kijkje op www.iammom.nl of volg IAMMOM op Instagram en Facebook.

Liefs,
Leila”

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

101 thoughts on “Schermvrije dag”

 1. Wat een leuke blog! Heerlijk dat schermvrij. Stiekem ben ik ook verslaafd, al vind ik dat verschrikkelijk. Maar bewust bezig zijn met schermen en alleen dat wat noodzakelijk is, heerlijk!

 2. In Requirement of Money Punishment Research-paper? We are able to write a paper predicated in the own instructions. The use of sources that are reliable savings for coming customers. Allow me to my mission punctually, you should. Explain to what is the deadline and what mission do you really desire. Educational authors can perform the job.
  https://efmd.blogactiv.eu/2021/05/17/learn-exactly-how-i-improved-buying-thesis-in-2-days/
  https://reachlancer.com/2021/05/17/7-strange-facts-about-persuasive-essay-writers/
  http://advantageethiopia.org/2021/04/writing-narrative-essay-its-easy-if-you-do-it-smart/

 3. Intro: Establish the subject present the 2 themes. End by means of your thesis, and that covers exactly is currently going to become covered within this article. Human body : Coping with all the issue paragraph for subject inch. As an instance:”Cats are simpler to manage and more affordable to take care of dogs”
  http://lineswoodec.com/learn-exactly-how-i-improved-help-writing-a-literature-review-in-2-days/
  https://edufoxglobal.com/the-most-important-elements-of-pay-someone-to-do-coursework/
  https://www.garbuttmagpies.com.au/how-to-guide-case-study-help-online-essentials-for-beginners/

 4. Excellebt beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site?
  The account helped me a acceptable deal. I haad been a little bit acquainted of this your broadcast
  offered bright clear concept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.