In een andere blog heb ik jullie tips gegeven hoe je een Pilea kunt verzorgen. Als je deze tips ter harte neemt dan is de kans groot dat jouw Pilea stekjes krijgt. Hoe je deze het beste kunt stekken vertel ik jullie in deze blog.

Ik heb bij mijn Pilea’s twee verschillende soorten stekjes gezien; stekjes die aan de stam van de moederplant groeien en stekjes die ergens in de aarde omhoog komen. Voor de verzorging van de stekjes maakt dit niet zoveel verschil.

 

 

Wat heb je nodig?
* een schoon, scherp mesje. Dat kan bijvoorbeeld een schilmesje zijn
* Glaasje water met saté prikkers of een plantenpotje met (stek)aarde
* Beetje water
* Optioneel: stekpoeder

Bij de stekjes die aan de moederplant groeien snij je ze voorzichtig los van de stam als ze ongeveer zeven centimeter lang zijn.
Let daarbij goed op de bladeren van de moederplant, ik heb wel eens per ongeluk blad beschadigd. Over het algemeen hebben deze stekjes nog geen wortels.
De stekjes die onder de aarde vandaan komen leg je voorzichtig een beetje bloot door een beetje aarde rondom weg te halen. Snij dan voorzichtig het stekje door. Soms hebben deze stekjes al wortels en mogen dus direct in de potgrond.

 

 

Het laten wortelen van de stekjes die nog geen wortels hebben kun je op twee manieren doen: of je zet hem met de onderkant in een glaasjes water, eventueel ondersteunt door saté prikkers horizontaal op het glaasje te leggen en het stekje daar tussen in te hangen.
Zet het stekje op een lichte plek weg (geen direct zonlicht) en vervang indien nodig af en toe het water. Zodra het stekjes een aantal wortels heeft kun je hem in de aarde zetten.

Een andere manier, die bij mij eigenlijk net zo succesvol is, is het stekje direct in de aarde te zetten. Ik heb wel eens stekaarde gebruikt maar gewone potgrond werkt ook prima. Je kunt dit eventueel iets luchtiger maken door een heel klein beetje scherp (zandbak)zand door heen te roeren. Luchtige aarde zorgt er voor dat een stekje goed kan wortelen. Maar nogmaals: dit is niet noodzakelijk.
Ook heb ik wel eens stekpoeder gebruikt, dit kun je kopen bij het tuincentrum en bevat een groeihormoon waardoor een stekje sneller wortels aan zal maken.
Zet het stekje in de aarde en geef hem een beetje water. Ook dit stekje mag op een lichte plek staan. Als de aarde droog is mag hij weer een beetje water hebben. Na een aantal weken (afhankelijk van de omstandigheden) zul je zien dat het stekje begint te groeien of nieuwe blaadjes aan gaat maken. Dan weet je dat het stekje wortels heeft gekregen.

 

 

Het stekken kun je het beste in de lente of zomer doen. Het stekje heeft dan de optimale omstandigheden om wortels te vormen en de moederplant om te herstellen.   Ik zou adviseren om een binnen- en buitenpotje te gebruiken voor je stekje, zodat eventueel overtollig water weg kan lopen. Hydrokorrels op de bodem van de pot kan natuurlijk ook. Als er water in de pot blijft staan doordat de Pilea te veel water krijgt dan gaan de wortels rotten en het plantje gaat dan dood.

Veel plezier met je stekje! In mijn andere blog lees je alle verzorgingstips voor een Pilea, een berichtje sturen als je een vraag hebt mag natuurlijk ook!

Liefs,
Chantal

P.s. Op Instagram geef ik een mooi stekje weg!

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

2 thoughts on “Stekken van een Pilea / Pannenkoekenplant”

 1. Всем привет! интересный у вас сайт!
  Нашел сериальную базу кино: русское кино новинки онлайн в хорошем качестве
  Тут: смотреть фильм фэнтези самые лучшие фэнтези в хорошем качестве 2018 онлайн список 2018
  Тут: Драмы смотреть онлайн бесплатно смотреть лучшие русские драмы рейтинг 2019
  Здесь: документальные фильмы скачать бесплатно в хорошем качестве http://inspacefilm.ru/dokumentalnyy/ список 2018
  Здесь: http://inspacefilm.ru/151-the-walking-dead-sezon-4-seriya-1.html Ходячие мертвецы / The Walking Dead Сезон 4 Серия 1
  Тут: Джеффри Дин Морган женится на Мэрилин Монро Джеффри Дин Морган женится на Мэрилин Монро
  Тут: http://inspacefilm.ru/10778-zveropolis-vozglavil-amerikanskiy-prokat.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.