Op Instagram zie ik regelmatig de vraag voorbijkomen: “hoe zorg je nou eigenlijk voor een Pilea?”. Hoewel er op Google ontzettend veel informatie te vinden is over het verzorgen van dit trendy plantje zal ik in deze blog ook een aantal tips delen.

 

Daarnaast zal ik voor de gevorderde Pilea lover, in een volgende blog, een aantal stek tips geven. Wil je deze blog absoluut niet missen? Je kunt je ook abonneren op mijn blog, zodat je een melding krijgt zodra er een nieuwe blog geplaatst is!

 

 

Mijn eerste Pilea kocht ik (na een intensieve zoektocht) een jaar of twee geleden. De plant was toen al eventjes een hype op social media en tevens de aanstichter van mijn kamerplanten virus. Twee jaar later is er nog maar weinig veranderd, de plant is nog steeds immens populair. Hij is vrij makkelijk te verzorgen en beloont je al snel met “kindjes”. Er zijn dan ook al heel wat baby’s van mijn oorspronkelijke moederplant in omloop.
Zelf heb ik een stuk of zeven Pilea’s. Ik ben al eventjes gestopt met stekken omdat dat echt uit de hand liep. Daarnaast verliest een Pilea, met name in de wintermaanden, wat blad aan de onderkant van de stam. Ik laat de baby’s nu staan om een mooie volle plant te krijgen.

 

Zo’n mooie volle Pilea verkopen ze bij Intratuin voor 35 euro dus nu probeer ik er zelf eentje te “kweken”. Helaas zijn er een paar dagen geleden een paar bladeren afgebroken omdat Caelan hem te pakken heeft gekregen.
Stekken hoeft dus niet, tenzij je het leuk vindt om meerdere planten te hebben of andere mensen blij te maken met dit leuke plantje.
Persoonlijk heb ik het idee dat succes van de plant in bepaalde mate ook een kwestie van geluk is. Ik heb er eentje gekocht, en ondanks dat hij dezelfde behandeling krijgt als de rest, wil het maar niet echt vlotten met deze Pilea. Hij verliest meer blad dan dat hij aanmaakt. Kleintjes heb ik in anderhalf jaar nog helemaal niet gezien.

 

 

Oké, hoe verzorg je hem?
Allereerst houdt een Pilea van een lichte plek. Voor het raam vindt hij prima toeven, maar let op: hij houdt niet van direct zonlicht. De bladeren verkleuren dan geel en zullen uiteindelijk los laten. Het komt de sierwaarde van de plant niet ten goede. Let dus op met een raam op het zuiden, zet hem dan iets verder weg. In de wintermaanden heeft hij een rust periode en zal wat blad verliezen.
Dat is normaal en geen reden om hem in de groene container te gooien. Zodra de dagen weer langer worden zul je zien dat hij, in de juiste omstandigheden, een groeispurt gaat maken.

 

Zorg dus voor voldoende licht. Daarnaast verbruikt deze plant ook redelijk wat water. In de herfst/wintermaanden mag je de watergift terugschroeven naar 1x per week. Controleer altijd eerst de aarde voordat je een plant water geeft. Als deze nog vochtig is dan hoef je geen water te geven. Zelf geef ik ongeveer een scheut water uit een gieter van 3 seconden lang (volgens mij is dit een tip van Rob de tuinman die ik ergens las).
Echter, de meeste planten gaan dood aan teveel water, dus zorg ook voor een manier waarop het water weg kan lopen. Dat kan een schoteltje of het gebruik van binnen- en buitenpot zijn.
In de zomer mag de Pilea meer water maar hoeveel is lastig te zeggen omdat dit mede bepaald wordt door de grote van de plant en de standplaats. Over het algemeen geef ik hem dan twee keer per week water maar op hele warme dagen soms zelfs om de dag. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, als je jouw plant een beetje leert kennen dan is dit echt piece of cake.

 

 

Voldoende licht en water dus. Optioneel is nog plantenvoeding en in de zomer af en toe sproeien, het hoeft niet om hem in leven te houden maar het komt de sierwaarde van de plant wel ten goede. Mocht de plant het heel goed doen dan kun je deze 1x per twee jaar verpotten naar een 20 procent grotere pot. Doe dit bij voorkeur in de lente zodat de wortels van de plant de tijd krijgen om te herstellen. Hetzelfde geldt voor stekken: in de lente en zomermaanden heeft dit de grootste kans van slagen.

En als allerlaatste tip nog: draai de plant af en toe. De Pilea heeft de neiging om richting het licht te groeien. Door hem af en toe te draaien zorg je er voor dat het stammetje recht blijft.

Mocht je vragen over de Pilea of een andere plant hebben dan mag je mij altijd een berichtje sturen, hier of op Instagram

Liefs,
Chantal

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.