De Sint is weer in ons land! Wat is er leuker dan samen met de kinderen op een regenachtige middag pepernoten bakken?
Ik heb alleen een kleine “handicap”: ik eet koemelkvrij voor Caelan. En als ik de geur van versgebakken pepernoten ruik dan wil ik ze natuurlijk ook proeven!

 

 

Nu kun je het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken: de meeste pepernoten in de winkel zijn koemelkvrij. Maar dan zitten er nog wel gluten in. Ik ben een beetje gaan puzzelen en ik heb nu een glutenvrij en koemelkvrij pepernoten recept bedacht.

Ingrediënten:

  • 1 mespunt zout
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden
  • 75 ml kokosolie (eventueel even kort verwarmen om vloeibaar te maken)
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram AH vrij van gluten zelfrijzend bakmeel

 

 

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe alle ingrediënten in een kom. Kneed het met je handen tot een samenhangend deeg.  Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Als het deeg uit de koelkast komt dan is de kokosolie weer een beetje gestold maar dat komt met het vormen van de pepernootjes weer goed.
  • Maak een lange rol van het deeg van ongeveer 1 a 2 cm dik. Breek van daar kleine stukjes van af en rol deze tot pepernootjes. Leg de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in het midden van de oven in ca. 10 min. goudbruin en gaar.

 

 

Qua smaak doen deze pepernoten zeker niet onder voor “gewone” pepernoten. Ze zijn heerlijk knapperig. Ze zijn natuurlijk niet super gezond vanwege de hoeveelheid suiker. Maar omdat suiker zo’n groot bestanddeel is, heb ik dit nog niet weten te vervangen voor een gezonder alternatief. Tips zijn welkom!

Veel bak- en smulplezier.

Liefs,
Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.