Als jong meisje hield ik al van handwerken. Borduren, punniken, haken maar vooral vriendschapsbandjes knopen (macramé). Best een uitzonderlijke keuze voor een jong meisje, des te meer omdat mijn moeder totaal niet kan handwerken. Mijn moeder vertelde mij dat haar moeder, mijn oma, ook heel goed kon handwerken. Helaas is zij overleden terwijl ik nog een baby was, dus ze heeft het mij nooit kunnen leren. Wel kreeg ik gebreide truien opgestuurd van de moeder van mijn oma, mijn overgrootoma. Een knalroze Pink Panther trui was mijn absolute favoriet: aan de voorkant het lijf en hoofd van Pink Panther, aan de achterkant zijn staart.

Toen ik op negentienjarige leeftijd stage liep als activiteiten begeleidster op een psychiatrische afdeling pakte ik het handwerken weer een beetje op. Het virus sloeg pas echt in alle hevigheid toe op het moment dat ik in verwachting was van Roan. Dankzij een zwaar gekneusde ribbenboog was ik de laatste tien weken aan bed gekluisterd en leerde ik haken.

Vanaf dat moment gaan er maar weinig dagen voorbij dat ik niet haak. Begin 2015 kwam daar het naaien bij. Ik wilde zelf toffe broekjes voor Roan maken en ik ging na de aanschaf van een naai- en lockmachine ook op naailes. Sindsdien roep ik dat ik graag ook nog wil leren breien. Ik heb de breinaald wel eens opgepakt maar ik vond het in vergelijking met haken, waar ik inmiddels behoorlijk bedreven ben, tergend langzaam gaan.

 

 

Ik krijg vaak de vraag of haken makkelijk is. Eigenlijk zeg ik altijd “ja”, en dat is het ook als je het eenmaal door hebt. Maar na al die jaren was ik vergeten hoe ik in het begin liep te stoeien met bepaalde steken. Dat ik niet wist hoe ik iets groter of juist kleiner kon krijgen. Niet wist hoe je draadjes netjes weg moet werken of een nieuwe bol moest aanhechten. Nu haak ik geschreven patronen, schema’s en zelfs patronen in een taal die ik zelf niet eens beheers.

Met breien werd ik weer even met de neus op de feiten gedrukt. Ik moest helemaal “onderaan” beginnen en ik raakte al gefrustreerd bij het opzetten van de steken. Ik keek het filmpje wel tien keer voordat het kwartje viel. Steken meerderen, minderen, draad wisselen en wegwerken, alles is nieuw. Het is echt even een andere techniek dan haken. Maar ik herinnerde mij dat ik bij haken ook nooit opgegeven heb en ik ging door.

Eerst breidde ik wat simpele, kleine projectjes: een sjaal voor mijn gehaakte Lalylala pop, een hip chunky plaid en kleine mutjes voor Innocent smoothies ten behoeve van het Ouderenfonds.
En toen besloot ik heel ambitieus een trui voor Caelan te breien.

 

 

Ik koos voor de zekerheid voor de maat 12 maanden. Caelan is op zijn zachts gezegd nogal groot uitgevallen. Ik ben ongeveer drie/vier weken met de trui bezig geweest. Had ik al gezegd dat breien tergend langzaam gaat?
Tegen de tijd dat ik alles “geleerd” had en de trui af was, paste hij nog net. Tijdens dit project heb ik leren meerderen, minderen, boordsteek breien, kleur wisselen, gevallen steek ophalen, in elkaar zetten en draden netjes wegwerken.

Het was wel even een project maar ik heb er ontzettend veel van geleerd. Van de overgebleven bolletjes ben ik nu bezig om een vest voor Caelan te breien. Ik heb voor de zekerheid maar voor de maat 18 maanden gekozen.
Het gaat nog steeds niet zo snel als dat ik zou willen maar dat is ook een stukje ervaring/handigheid krijgen.

Wil jij ook leren haken of breien? Ik heb ontzettend veel aan de filmpjes van Wolplein gehad. Als ik iets niet weet dan zoek ik een filmpje op Youtube en deze kijk ik net zo vaak totdat ik het door heb. En soms is het gewoon trail and error. Uithalen is ook een onderdeel van handwerken, net als kleine foutjes accepteren. Het is en blijft handwerk.

 

 

Het patroon van deze trui komt uit het boek van Julie Jaeken: Jules en Julie. Het stond in La Maison Victor en zij hebben dit patroon ook gratis beschikbaar gesteld op hun website.

De online breicursus van Wolplein vind je hier!

Liefs,
Chantal

 

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

46 thoughts on “Chariko leert breien”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.