Nog zo’n leuke, hippe interieur plant: Monstera oftewel gatenplant. In allerlei soorten en formaten te koop in de meeste tuincentra maar ook heel makkelijk zelf te stekken. Ik heb drie soorten Monstera’s thuis: de welbekende “Monstera Deliciosa”, de monkey mask “Monstera Obliqua” en sindskort de felbegeerde groen met witte “Monstera Variegata”. Qua verzorging is hij gelukkig ook niet zo ingewikkeld, hieronder deel ik wat tips.

Verzorgen:
De Monstera komt oorspronkelijk uit het oerwoud en is een klimplant uit de Aronskelk familie. Doordat hij normaal gesproken in het oerwoud groeit gedijt hij prima op een schaduwplek. Een lichtere plek kan ook maar direct zonlicht daar houdt hij niet van. Mijn Monstera Obliqua staat sinds twee maanden op een lichtere plek en heeft sindsdien een enorme groeispurt gemaakt. Ook de Variegata heeft iets meer licht nodig dan de volledig groene variant.
Ik hou mijn Monstera’s meestal altijd iets vochtig maar niet te nat. Net als bij andere kamerplanten adviseer ik om een binnen- en buitenpot te gebruiken zodat eventueel overtollig water weg kan lopen. Ik geef ze over het algemeen één keer per week water, de hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de plant en de weersomstandigheden. In de zomer meer, in de winter minder.
De Monstera is dol op een sproeibeurt. Het verhoogt de sierwaarde van de plant en verwijdert eventueel stof van de bladeren. Op warme zomerdagen sproei ik hem soms wel vier a vijf keer per week. Als je dat vergeet dan is het nog niet zo erg, de plant zal niet dood gaan als je het niet doet. Een andere oplossing is om de Monstera in de badkamer te zetten, dan gaat het “sproeien” automatisch als je doucht.
Voeding voor groene kamerplanten geef ik als ik er aan denk, en dat is meestal niet zo vaak. Onlangs heb ik voedingskorreltjes gekocht die goed zijn voor drie tot zes maanden voeding en heb ik er helemaal geen omkijken meer naar.
Wat belangrijk is om te weten is dat de Monstera giftig is voor zowel mensen als dieren. Heb je katten die graag een plant lusten dan is de Monstera misschien niet de ideale kamerplant voor jou. Bij mij thuis staan ze op dit moment buiten het bereik van Caelan, Roan komt niet aan mijn planten.

 

 

Stekken:
De Monstera is super makkelijk te stekken en dit mislukt eigenlijk maar zelden. Mijn man had een variegata stek op Marktplaats voor mij gekocht en dit bleek achteraf een beetje een miskoop. Een minuscuul stukje stengel en minder dan één centimeter luchtwortel. Toch is na acht hele lange weken deze stek eindelijk gaan wortelen. Ik ben heel erg benieuwd hoe hij zich nu verder gaat ontwikkelen.

Wat heb je nodig?:

 • Een Monstera
 • Een scherp, schoon mes
 • Een vaas met water of een bloempot met potgrond (of beter nog: stek aarde)
 • Optioneel: stekpoeder (hier zijn de meningen over verdeeld, ik dip de luchtwortel wel eens in stekpoeder voordat ik hem in de aarde zet)

Een Monstera stek bestaat uit een stukje stengel, een blad en een luchtwortel. Soms lukt het ook om een alleen een blad te laten wortelen maar persoonlijk zou ik kiezen voor een stuk stengel met luchtwortel omdat de kans van slagen dan vele malen groter is.

 

 

Zorg er voor dat het mesje (of snoeischaar) goed schoon is. Snij de stengel een paar centimeter onder de luchtwortel door. Net als bij veel andere planten heb je nu de keuze uit twee opties: je zet de stek in een glas met water of steekt hem rechtstreeks in luchtige potgrond. Veel mensen kiezen er voor om hem eerst te laten wortelen in water, ik heb dit ook gedaan. Ook om te zien of er werkelijk wortels uit de luchtwortel kwamen.
Mijn Monstera variegata deed echter wekenlang niets in water en ging pas wortelen in de potgrond. Ook mijn Obliqua deed niets in water (of ik was te ongeduldig).

Eén van de belangrijkste ingrediënten bij het stekken van planten is geduld. Nu de dagen korter worden is het misschien niet meer het meest ideale stek moment en wordt je geduld nog iets meer op de proef gesteld. Sommige mensen kiezen er voor om het blad op te rollen met een elastiekje zodat het blad niet te veel vocht verliest. Je kunt ook een doorzichtige plastic zak over de stek doen, zodat je een soort mini kas creëert waardoor het hele proces sneller gaat.
En dan komt het moment dat er ineens een fonkelnieuw blad tevoorschijn komt en je weet dat de stek poging geslaagd is. En dat is zoveel leuker dan een kant en klare plant kopen!

 

 

De Monstera zal uiteindelijk flink de hoogte in schieten. Mijn Monstera Deliciosa heb ik onlangs verstevigd met een houten stok. In de winkel worden de grotere monstera’s vaak al verkocht met een mosstok. Ook draai ik mijn plant regelmatig om te voorkomen dat hij één bepaalde kant op groeit.
Deze stek methode is natuurlijk ook geschikt als snoei methode. Snoei een aantal stengels met luchtwortels weg, zet ze samen in een pot met aarde en voilà: een nieuwe Monstera.

Mocht je vragen hebben over het verzorgen en/of stekken van de Monstera, stuur gerust een berichtje!
Over welke plant willen jullie nog meer lezen?

Liefs,
Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

111 thoughts on “Monstera stekken”

 1. Ik kreeg een half jaar geleden een stek van een vriendin. Deze kreeg snel wortels in een potje water. Daarnaheb ik hem in potgrond gezet maar nu gebeurt er niks meer! De plant gaat niet dood maar groeit ook niet, al maandenlang. Doe ik iets verkeerd of duurt het echt gewoon zo lang?

  1. Hi Brigitte,

   In de winter staat de groei van de meeste planten stil, mijn monstera groeide de afgelopen maanden ook niet echt hard. Inmiddels gaan al mijn planten weer nieuwe blaadjes aanmaken.
   Krijgt hij voldoende water? De aarde mag altijd lichtvochtig zijn. Ik geef hem 1 a 2x per week water en hier is regelmatig nieuw blad. Is de pot groot genoeg? En wat is zijn standplaats? Je mag hem ook eventueel wat extra voeding geven: vloeibare plantenvoeding voor groene kamerplanten is bijvoorbeeld heel erg geschikt! Veel succes!

 2. Ik heb een stek van de monstera en ik heb die in potgrond gedaan maar hoelang duurt het ongeveer voordat er nieuw blad aan komt.ik heb em nu bijna 2 week in potgrond

  1. Hallo Kasia,

   Dat kan nog wel eventjes duren hoor, twee weken is nog wel kort. Had hij al wortels? Hij moet even acclimatiseren aan zijn nieuwe omgeving maar als je hem goed verzorgt dan zal het vast niet heel lang meer duren voordat er een nieuw blaadje aan komt!

   Liefs,
   Chantal

   1. Hallo Chantal er zitten luchtwortel aan en ik heb de plant gelijk in een pot gedaan.maar we zijn nu wat weken verder en nog geen nieuwe stekje.ik geef de plant 1 keer per week water.

    1. Dan is het denk ik echt nog even een kwestie van afwachten. Zo lang het blad en de steel groen zijn dan leeft hij. Luchtwortel heeft tijd nodig om wortels te maken. Het is ook afhankelijk van de lengte van de stengel of er snel nieuw blad komt. Maar komt vast goed!

 3. Hoi,
  Weet jij hoe kan ik meer variegata in variegata krijgen? Ik bedoel wat kan ik doen om bladen witter te krijgen?mijn Monstera heeft wel witte bleken maar zo mooi en groot als ik genen die heb ik ergens in gezien. Ze moet special verzorgd worden? Meer of minder licht? Let me know.

  1. Hallo Kamil,

   Er is niets wat je kunt doen zodat de bladeren witter worden. Hoe wit de bladeren worden kun je zien aan de andere bladeren die de plant heeft. Het is zelfs mogelijk dat de plant uiteindelijk zijn wit helemaal verliest, heb ik mij wel eens laten vertellen.
   Deze Monstera mag iets meer licht hebben dan zijn groene broer, maar direct zonlicht absoluut niet. Helaas maakt dit niets uit voor de hoeveelheid wit in het blad.
   Zoals ik ze wel eens op Pinterest zie, heb ik ze in het echt ook nog nooit gezien.

   Groetjes

   1. Hoi,
    Bedankt voor reactie.
    Ik heb wel verschillende steken dus ik hoop dat er wel eentje totaal wit groeid.
    Rond 9mei zal ik 2 plantjes van Philodendron Princess Pink krijgen. ik hoop dat met deze makkelijker gaat om roze bladen te krijgen.

    1. Hi Kamil,

     Dan kan de hoeveelheid wit inderdaad per blad verschillen. Volledig wit komt volgens mij maar weinig voor maar is inderdaad wel erg mooi!
     Veel plezier met je stekken en de Philodendron Princess.

     Groetjes Chantal

 4. Hoi Chantal,

  Ik heb onlangs mijn Monstera gestekt en ik test het op beide manieren: in aarde en in water. Ik ben nog een groentje (hehe) als het aan komt op stekken en ik kan de volgende vraag nergens online vinden: welke kant moet je de bladeren oprollen bij een monstera blad..? Rol je de bovenkant van het blad naar binnen of juist de onderkant..?

  Hopelijk kun jij me verder helpen! Ik heb voor nu in ieder geval al veel aan je artikel gehad, dus bedankt daarvoor!

  1. Hi Nienke,

   Persoonlijk rol ik het blad nooit op, ik ben bang dat ik het blad dan beschadig. Het stekken is bij mij ook altijd geslaagd zonder op te rollen, wat je met deze warme dagen zou kunnen doen is het blad dagelijks even sproeien.
   Mocht je toch graag willen rollen dan zou ik de bovenkant van het blad naar binnen rollen.
   Veel succes en stekplezier!

   1. Hoi Chantal,
    Bedankt voor je reactie. Ik sproei het blad inderdaad nu ook gewoon praktisch elke dag. Het stekje dat ik in water heb geplaatst heeft tot mijn grote verbazing nu al twee piepkleine worteltjes die uit één van de luchtwortels komen!
    Hoe lang denk je dat ik moet wachten tot dat ik de stek over moet zetten in aarde?

    De stek in die ik in aarde heb gezet blijft nog steeds mooi overeind, dus ik ga er nu nog van uit dat die wel prima gaat..
    Zou ik de stekken bij elkaar in een grotere pot kunnen zetten? Of is dat teveel van het goeie..?

    1. Hi Nienke,

     Ik denk dat je de stek best al in de aarde kunt zetten hoor.
     Sommige mensen doen dat direct en dat gaat ook vaak goed. Meerdere stekken in één pot is een goed idee, dat heb ik zelf ook gedaan. Ik geloof dat ik drie of vier stekken in één pot heb staan, en nu heb ik weer een hele nieuwe monstera.
     Alvast een fijn weekend!

 5. Hallo!

  Ik heb sinds kort een monsters obliqua en wil deze nu graag gaan stekken. Ik heb echter heel wat nieuwe bladeren die nog niet onrold zijn, mag ik deze al knippen onder de Luchtwortel? Of moet ik wachten?
  Is het normaal dat de luchtwortels bij een obliqua niet zo lang worden of snel groeien als bij een deliciosa? Nu zijn de luchtwortels van mijn obliqua nog heel miniem. Maar ik kan niet wachten om eraan te beginnen 🙂

 6. Hallo,

  Ik heb sinds maart een monstera plant en er komt nieuwe blad maar de gaten blijven uit. De plant groeit ook gewoon. Hoe kan het dat er geen gaten ontstaan in de bladen? Het zijn mooie egaal groene bladen en er zijn maar paar bladen die de gaten hebben. Bedankt alvast!

 7. Hoi! Ik ben aan het proberen mijn monkey mask te stekken, ik heb twee stukken met luchtwortel en bladen geknipt en heb ze nu ongeveer een week op water staan. Er komt rond de wortels een soort slijm, en ze zijn slap, vooral de uiteinden.
  Betekend dit misschien dat ze verrot zijn? En is hier iets aan te doen, of is het geen probleem?
  Dankje voor je blog, Chantal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.