Nog zo’n leuke, hippe interieur plant: Monstera oftewel gatenplant. In allerlei soorten en formaten te koop in de meeste tuincentra maar ook heel makkelijk zelf te stekken. Ik heb drie soorten Monstera’s thuis: de welbekende “Monstera Deliciosa”, de monkey mask “Monstera Obliqua” en sindskort de felbegeerde groen met witte “Monstera Variegata”. Qua verzorging is hij gelukkig ook niet zo ingewikkeld, hieronder deel ik wat tips.

Verzorgen:
De Monstera komt oorspronkelijk uit het oerwoud en is een klimplant uit de Aronskelk familie. Doordat hij normaal gesproken in het oerwoud groeit gedijt hij prima op een schaduwplek. Een lichtere plek kan ook maar direct zonlicht daar houdt hij niet van. Mijn Monstera Obliqua staat sinds twee maanden op een lichtere plek en heeft sindsdien een enorme groeispurt gemaakt. Ook de Variegata heeft iets meer licht nodig dan de volledig groene variant.
Ik hou mijn Monstera’s meestal altijd iets vochtig maar niet te nat. Net als bij andere kamerplanten adviseer ik om een binnen- en buitenpot te gebruiken zodat eventueel overtollig water weg kan lopen. Ik geef ze over het algemeen één keer per week water, de hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de plant en de weersomstandigheden. In de zomer meer, in de winter minder.
De Monstera is dol op een sproeibeurt. Het verhoogt de sierwaarde van de plant en verwijdert eventueel stof van de bladeren. Op warme zomerdagen sproei ik hem soms wel vier a vijf keer per week. Als je dat vergeet dan is het nog niet zo erg, de plant zal niet dood gaan als je het niet doet. Een andere oplossing is om de Monstera in de badkamer te zetten, dan gaat het “sproeien” automatisch als je doucht.
Voeding voor groene kamerplanten geef ik als ik er aan denk, en dat is meestal niet zo vaak. Onlangs heb ik voedingskorreltjes gekocht die goed zijn voor drie tot zes maanden voeding en heb ik er helemaal geen omkijken meer naar.
Wat belangrijk is om te weten is dat de Monstera giftig is voor zowel mensen als dieren. Heb je katten die graag een plant lusten dan is de Monstera misschien niet de ideale kamerplant voor jou. Bij mij thuis staan ze op dit moment buiten het bereik van Caelan, Roan komt niet aan mijn planten.

 

 

Stekken:
De Monstera is super makkelijk te stekken en dit mislukt eigenlijk maar zelden. Mijn man had een variegata stek op Marktplaats voor mij gekocht en dit bleek achteraf een beetje een miskoop. Een minuscuul stukje stengel en minder dan één centimeter luchtwortel. Toch is na acht hele lange weken deze stek eindelijk gaan wortelen. Ik ben heel erg benieuwd hoe hij zich nu verder gaat ontwikkelen.

Wat heb je nodig?:

  • Een Monstera
  • Een scherp, schoon mes
  • Een vaas met water of een bloempot met potgrond (of beter nog: stek aarde)
  • Optioneel: stekpoeder (hier zijn de meningen over verdeeld, ik dip de luchtwortel wel eens in stekpoeder voordat ik hem in de aarde zet)

Een Monstera stek bestaat uit een stukje stengel, een blad en een luchtwortel. Soms lukt het ook om een alleen een blad te laten wortelen maar persoonlijk zou ik kiezen voor een stuk stengel met luchtwortel omdat de kans van slagen dan vele malen groter is.

 

 

Zorg er voor dat het mesje (of snoeischaar) goed schoon is. Snij de stengel een paar centimeter onder de luchtwortel door. Net als bij veel andere planten heb je nu de keuze uit twee opties: je zet de stek in een glas met water of steekt hem rechtstreeks in luchtige potgrond. Veel mensen kiezen er voor om hem eerst te laten wortelen in water, ik heb dit ook gedaan. Ook om te zien of er werkelijk wortels uit de luchtwortel kwamen.
Mijn Monstera variegata deed echter wekenlang niets in water en ging pas wortelen in de potgrond. Ook mijn Obliqua deed niets in water (of ik was te ongeduldig).

Eén van de belangrijkste ingrediënten bij het stekken van planten is geduld. Nu de dagen korter worden is het misschien niet meer het meest ideale stek moment en wordt je geduld nog iets meer op de proef gesteld. Sommige mensen kiezen er voor om het blad op te rollen met een elastiekje zodat het blad niet te veel vocht verliest. Je kunt ook een doorzichtige plastic zak over de stek doen, zodat je een soort mini kas creëert waardoor het hele proces sneller gaat.
En dan komt het moment dat er ineens een fonkelnieuw blad tevoorschijn komt en je weet dat de stek poging geslaagd is. En dat is zoveel leuker dan een kant en klare plant kopen!

 

 

De Monstera zal uiteindelijk flink de hoogte in schieten. Mijn Monstera Deliciosa heb ik onlangs verstevigd met een houten stok. In de winkel worden de grotere monstera’s vaak al verkocht met een mosstok. Ook draai ik mijn plant regelmatig om te voorkomen dat hij één bepaalde kant op groeit.
Deze stek methode is natuurlijk ook geschikt als snoei methode. Snoei een aantal stengels met luchtwortels weg, zet ze samen in een pot met aarde en voilà: een nieuwe Monstera.

Mocht je vragen hebben over het verzorgen en/of stekken van de Monstera, stuur gerust een berichtje!
Over welke plant willen jullie nog meer lezen?

Liefs,
Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.