Zoals jullie in een eerdere blog hebben kunnen lezen ben ik voor Caelan op een koemelk vrij dieet. Ondanks mijn jarenlange ervaring met mijn eigen allergieën ben ik er inmiddels achter gekomen dat allergieën een lastige materie zijn. De titel van deze blog is dus ook een beetje misleidend, want ik eet niet alleen lactosevrij maar volledig koemelk vrij. Daar zit dus verschil in.
Anyway…deze cake is lactose/koemelkvrij en dus geschikt voor mensen met een koemelk allergie of lactose intolerantie.

Want zo’n dieet is eigenlijk prima vol te houden, op twee dingen na; uit eten en verjaardagen. Zo ging ik voor het eerst na Caelan zijn geboorte weer uit eten met Ronald , vroeg specifiek of de amuse koemelk vrij was en na de bevestiging dat dit het geval was (en het nuttigen er van) bleek er toch koemelk in te zitten. De keuze in restaurants is redelijk beperkt en het reduceert een uitgebreide kaart voor mij vaak tot een paar gerechten of aanpassingen daar van. En verjaardagen. Taart bijvoorbeeld. Er is vrijwel geen taart te vinden zonder boter of melk. De meeste chips en nootjes bevatten melk. De oeroude Hollandse traditie van blokjes kaas en plakjes worst: ook niet aan mij besteed. Melk zit soms in de meest onverwachte voedingsmiddelen.

 

 

Een tijdje geleden las ik over de glutenvrije producten van Albert Heijn eigen merk, die vaak ook koemelk vrij zijn. Zo kon ik voor het eerst in lange tijd weer een stukje rozijnenbrood eten. Ook het appelcakeje is prima te doen.Daarnaast verkopen ze van Genius ook chocolademuffins die koemelk vrij zijn.
Ik besloot van de glutenvrije cakemix een cake te bakken. De boter verving ik door plantaardige boter.

 

Benodigheden:
* Vrij van Gluten cakemix, Albert Heijn eigen merk
* Plantaardige margarine
* 4 eieren
* Mixer
* Cakevorm
* Optioneel: fruit, koemelkvrije chocola (vaak puur) of noten

 

 

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de margarine op kamertemperatuur komen en snij in kleine blokjes. Doe de cakemix in een kom.  Voeg daar de margarine en eieren aan toe. Mix totdat je een mooi glad beslag hebt.
Giet het beslag in een cakevorm. Bak de cake in 50-60 minuten af in het midden van een voorverwarmde oven. Steek na het bakken een satéprikker in het midden van de cake en verwijder deze om te controleren of de cake gaar is. Dit is het geval zodra de prikker droog uit de cake komt.

 

 

De cake had een prima smaak. Wel vond ik hem ietwat aan de droge kant. Ook is de textuur iets anders dan dat je van “gewone” cake gewend bent. Deze cake is op basis van rijst- en maismeel, dit geeft het iets korreligere structuur.
De volgende keer voeg ik denk ik appel of chocola toe om hem iets minder droog te maken.

Het is niet echt een gezonde cake (maar dat is de meeste cake niet), aan de cakemix is al suiker toegevoegd. Over het algemeen ben ik ook geen fan van margarine maar dit is denk ik ook heel goed te vervangen door kokosolie.
Al met al best geslaagd en het is gluten- en koemelkvrij! Volgende keer zal ik een gezonder recept delen, maar genieten moet af en toe ook kunnen toch?

 

 

Hebben jullie nog lekkere koemelk vrije recepten?

Liefs,
Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.