Na jaren van haken en naaien ben ik de laatste weken besmet met het kringloop “virus”. Toen ik mijn laatste kringloopvondst in stories op Instagram plaatste vroeg Nathalie van ‘Unicorns and Fairytales’ of ik daar een blog over wilde schrijven.
Dankzij reacties van anderen op Instagram kwam ik er achter dat ik geluk heb; in mijn woonplaats zitten drie kringloopwinkels en één Dorcas winkel (een non profit organisatie die tweedehands spulletjes verkoopt, waarbij de opbrengst volledig naar arme mensen gaat). In mijn rondje bezoek ik altijd één kringloopwinkel en de Dorcas winkel. De laatste keer kocht ik voor €2,50 een felgekleurde houten auto/knikkerbaan.

 

 

De autootjes zaten er helaas niet meer bij. Bij thuiskomst zag ik ook dat er een schroefje miste en dat een deel van het hout vastgelijmd zat. Het eerste wat ik gedaan heb is alle schroeven los draaien en de baan uit elkaar halen. Daarna heb ik de knikkerbaan helemaal opgeschuurd en goed ontvet.

Omdat beide slaapkamers van de kinderen monochrome zijn hoefde ik niet lang na te denken over de nieuwe kleuren: wit en zwart. De wegdelen heb ik mat zwart gespoten met spuitverf. Dit was supersnel klaar, de verf pakte direct en na twee laagjes was het mooi dekkend zwart.

 

 

De andere delen wilde ik wit spuiten maar omdat ik geen primer heb gebruikt nam het wit iedere keer de onderliggende kleur aan. Wil je het spuiten, probeer dan eerst een primer aan te brengen zodat de witte verf beter pakt. Uiteindelijk heb ik het met de hand geverfd met witte zijdeglans verf. Helaas was dit nog wel even een werkje omdat het meerdere lagen nodig had en het 16 uur duurde voordat je het over mocht verven. Ook zijn de ronde delen wel een secuur werkje. Nadat de delen mooi zwart en wit waren vond ik de autobaan nog wel een beetje saai. Ik besloot de witte delen met een spattechniek te bewerken. Daarbij doopte ik een stuk kabel in een verfpot en liet dit een beetje “rondslingeren”.

 

 

Terwijl de zwarte verfspetters lagen te drogen heb ik uit witte stickers rechthoeken geknipt die dienst doen als weg strepen.

De volgende dag, toen alles goed gedroogd was, heb ik de autobaan weer in elkaar gezet. Het missende schroefje heb ik vervangen voor een nieuw schroefje. Roan had al een paar kleine autootjes die hij nu bij de baan kan gebruiken. Knikkers werkt overigens ook prima.

 

 

Ik hoop dat dit jullie misschien inspireert om eens een bezoekje te brengen aan een kringloopwinkel of om speelgoed een tweede leven te geven. Ik ben benieuwd naar jullie kringloopvondsten.

 

 

Liefs,
Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

28 thoughts on “Knikkerbaan pimpen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.