In mijn vorige blog over de avocado plant (of eigenlijk moet ik zeggen: boom), vertelde ik dat mijn plantenliefde begon bij het Pannenkoeken plantje. Al snel daarna volgde de andere Instagram mode planten: de Monstera en het Chinees lantaarnplantje (Ceropegia Woodii).
Het eerste lantaarnplantjekocht ik vorig najaar bij Intratuin en ik was vervolgens ruim een half uur bezig met het ontwarren van dit seventies plantje. En hij was het waard: dit leuke hangplantje kreeg een belangrijke plek, op de babykamer voor de baby in mijn buik.

Een paar maanden geleden kocht er eentje bij en die heeft al in de woonkamer en op onze slaapkamer gestaan, om zich vervolgens te settelen in de badkamer. Afgelopen zomer heb ik geprobeerd om zo ongeveer al mijn planten te stekken (wat mijn verzameling planten nogal uit de hand deed lopen), dus ook dit plantje moest er aan geloven. Dat maakt dat het totale aantal Chinees lantaarnplantjes in huize Chariko inmiddels op vier staat.

 

 

Maar hoe stek je nou dit plantje?
Er zijn eigenlijk twee verschillende manieren die allebei goed werken!

Wat heb je nodig?

* Een Chinees lantaarnplantje
* Een schaar
* Een glaasje water of een potje met stekaarde (gewone potgrond kan ook prima)
* Optioneel: stekpoeder

Voor de beide methodes knip je met een (schone) schaar een aantal stukjes van je lantaarnplantje. Het is belangrijk dat de stukjes nog blaadjes bevatten. De sprietjes kun je zo in een glaasje water hangen en op een lichte plek wegzetten. Het kan even duren voordat er worteltjes komen, meestal aan het begin van het stengeltje of uit het ” knobbeltje” waar ook de blaadjes uit groeien. Zodra er worteltjes aan zitten kun je de stekjes in de aarde zetten.
Soms slaat zo’n sprietje niet helemaal aan. Dan haal ik er een stukje vanaf en doe ik nog een poging.

 

 

De laatste tijd zet ik ze meestal rechtstreeks in de aarde. De bovenste paartje blaadjes haal ik er dan voorzichtig vanaf en ik stop het knobbeltje ook onder de aarde. Meestal geef ik ze 1x per week water. De aarde blijft over het algemeen licht vochtig. Vergeet niet om een potje te gebruiken waarmee het eventuele overtollige water kan weg lopen. De meeste plantjes gaan dood door teveel water, dus de aarde mag tussendoor best wel weer een beetje opdrogen.

Wil je niet meer planten in huis maar een voller lantaarnplantje dan werkt deze stek methode ook prima. Knip wat stengels af, dip ze in de stekpoeder (optioneel) en stop ze er gewoon bij in de aarde. De plek waar je het plantje afgeknipt hebt groeit vanaf daar gewoon verder, soms zelfs met twee takjes.
Bij sommige lantaarnplantjes groeien er witte bolletjes aan de stengels. Deze kun je direct in de aarde stoppen en hier groeien dan weer nieuwe stengels uit. Ik heb ze bij mijzelf helaas nog niet gezien.
Ik vind dit hangplantje ook heel leuk staan op de badkamer, zo ben ik er per toeval achter gekomen dat hij het daar heel erg goed doet. Als ik stengeltjes afknip dan groeit hij in de badkamer in no time weer verder. Ik denk dus dat het plantje van een vochtige omgeving houdt. Wat je overigens prima kunt nabootsen door hem af en toe even te sproeien.

 

 

Vind je het leuk om te stekken of ben je op zoek naar een stekje van dit plantje? Op Facebook zijn er speciale stek groepen waarbij je stekjes kunt ruilen. Soms mag je daar ook tegen verzendkosten een stekje overnemen, dit lantaarnplantje wordt bijvoorbeeld ook regelmatig aangeboden.

Zijn jullie al aangestoken met het plantenvirus? En over welke plant willen jullie nog wel eens een blog lezen?

 

Liefs,
Chantal