Halloween is een feestdag op 31 oktober die zijn oorsprong vindt bij de Kelten en daarna overwaaide naar onder andere de Verenigde staten en Canada. De laatste jaren is het ook in de lage landen in opkomst. En hoewel ik zelf niet zo van griezelen hou, ontkom ik er met Roan, die eind oktober naar school gaat, waarschijnlijk niet meer aan.

Daarom heb ik samen met Roan twee pompoenen gekocht om er samen griezelige gezichten uit te snijden. De pompoenen kwamen trouwens van een lokale boerderij, om precies te zien van de boerderij van boer Jos uit “Boer zoekt vrouw” (Ja, groot BZV liefhebber hier!).
Een leuke activiteit om volgende week in de herfstvakantie te doen bijvoorbeeld.

 

 

Wat heb je nodig?

  • Pompoen
  • Scherp mes
  • Schilmes
  • Ijsschep of lepel
  • Stift
  • Kleine lampjes of waxinelichtje

Om te beginnen teken je een rondje op de bovenkant van de pompoen, hoe groot is afhankelijk van de grootte van jouw pompoen. Ik zou ongeveer 2/3 aan houden. Snij voorzichtig met een mes het rondje schuin in. Als je recht naar beneden snijdt dan heb je de kans dat het ‘dakje’ later in de pompoen zakt.

 

 

Snij het vruchtvlees van het ‘dakje’ en leg het dakje aan de kant. Nu gaan we de pompoen uithollen. Ik heb hiervoor een ijsschep gebruikt maar een lepel kan natuurlijk ook prima. De inhoud van de pompoen hoef je niet weg te gooien maar kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een heerlijke herfstsoep. Ga door met lepelen totdat je eigenlijk niets meer kunt afschrapen. Het gedeelte van de pompoen waar je nu bent is hard en dit is ongeveer 1 a 2 cm dik.

 

 

Teken nu met stift het gezichtje dat jouw pompoen moet krijgen. Geen inspiratie? Op Google vind je tal van pompoen gezichten. Het uitsnijden van het gezicht vond ik het lastigste gedeelte omdat de buitenkant van mijn pompoen echt heel hard was. Ik heb uiteindelijk zo’n scherp hobby mesje van Action gebruikt om door de buitenkant heen te komen en zo nauwkeurig mogelijk te werken.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat dit geen klusje voor kinderen is. Pas ook goed op je handen!

 

 

Als de pompoen helemaal goed schoon is en het gezichtje er in gekerfd is dan kun je er lichtjes in stoppen. Bij onder andere Action maar ook bouwmarkten en Intratuin kun je kleine lichtjes op batterijen kopen. Let wel op dat ze geschikt zijn voor buiten als je de pompoen buiten neer gaat zetten. Maar een old skool waxinelichtje werkt natuurlijk ook prima!

Nu kan het dekseltje er weer op en kun je een mooie plekje voor je pompoen(en) gaan zoeken. Vergeet niet om snoep in huis te halen voor 31 oktober, want met zulke toffe pompoenen zullen ze zeker jullie huis niet voorbij gaan!

 

 

Vieren jullie Halloween?

Liefs,
Chantal

 

 

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

26 thoughts on “Halloween pompoen maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.