Vorig jaar zomer begon het allemaal. Na het bemachtigen van die welbekende en Instagram-waardige Pilea (ook wel pannenkoekenplant genoemd) had ik het planten virus te pakken.
Eén Pilea werden er drie en toen deze het ene naar het andere stekje kregen stond de vensterbank in no time vol.

De stekjes vonden nieuw onderdak bij vrienden en familie maar mijn plantenverzameling groeide. En groeide. Er kwam van alles bij, van doorsnee kamerplant tot zeldzame exoten. Uit de supermarkt maar ook online. Voorzichtig durf ik mijzelf een beginnende plantenkenner te noemen. Steeds vaker krijg ik privé berichten op Instagram over de aanschaf en/of verzorging van planten. En steeds vaker verbaas ik mijzelf dat ik ook nog het antwoord weet.

Nu is een eigen blog natuurlijk de uitgelezen kans om zo en dan iets te delen over mijn liefde voor planten of bijvoorbeeld het vermeerderen daarvan.

Want voordat het Pilea virus toesloeg deed ik al eens wat halfslachtige pogingen om van een avocado pit een plant te maken. Pogingen die jammerlijk faalden maar vooral ook op gelach van manlief konden rekenen. Alsof dat ooit zou lukken.
Nou, het lukt. En dat wil ik graag met jullie delen.

Wat heb je nodig?
* Een avocado
* Een schilmes
* Een lepel
* Een (ziploc) zakje of afsluitbaar plastic bakje
* Keukenrol (of toiletpapier)

Snij de avocado voorzichtig rondom in, let op dat je de pit niet raakt met je schilmes. Draai de twee helften vervolgens in tegengestelde richting. Haal de pit er voorzichtig uit, de rest lepel je er nu makkelijk uit met een eetlepel. Gooi het door een smoothie of salade, supergezond!

De pit maak je voorzichtig schoon onder de kraan. Zorg dat al het vruchtvlees van de pit af is. Laat de pit nu even drogen. Daarna kun je het bruine velletje voorzichtig verwijderen. Ik doe dit meestal met mijn handen omdat ik bang ben dat ik met een mes de pit teveel beschadig. Het bruine velletje mag er eventueel ook om heen blijven zitten, het verwijderen zorgt er voor dat de pit over het algemeen iets sneller ontkiemt.

De meest gebruikte manier is cocktail prikkers in de pit steken en deze vervolgens met de bolle kant naar onderen in een glaasje water te zetten. Dit is een prima methode alleen duurt het vreselijk lang. De meeste pitten verdwijnen, net zoals mijn eerste pogingen, in de prullenbak omdat het lijkt alsof er niets mee gebeurt.

Een snellere, en daardoor meestal succesvollere manier, las ik een half jaar geleden bij iemand anders.

Maak een velletje keukenpapier vochtig en doe de pit hier in. Stop de pit vervolgens in een afsluitbare zak of bakje. Controleer de pit minimaal 1x per week maar liever iets vaker; is de keukenrol nog vochtig en gaat het niet schimmelen? Ververs het vochtige keukenpapiertje regelmatig. Ik leg de pit meestal op een plek met veel licht. Sommige pitten ontkiemen bij mij al binnen een week.

Je zult zien dat er vrij snel barsten in de pit ontstaan. Dat is een goed teken! Vervolgens zal er een wortel uit de pit groeien en de pit zal meer en meer opensplijten. Na een paar weken zie je ook dat er een groen stokje omhoog groeit uit het binnenste van de pit.
Als het “stokje” even hoog is als de pit dan kies ik er meestal voor om hem nog even op water te zetten. Het liefst ook weer op een lichte plek. Je kunt er ook voor kiezen om hem direct in de aarde te zetten. Hij groeit dan een stuk sneller dan op water, bij mij schieten ze dan de lucht in.

Als je de pit in de aarde gaat stoppen, doe dan ook de bolle kant met de wortels onder. Het puntje van de pit moet ongeveer nog een centimeter boven de aarde blijven.
De pit verbruikt redelijk wat water, geef hem dus regelmatig een scheut. Ik gebruik potten waarbij het overtollige water aan de onderkant weg kan lopen. Zo voorkom je dat de plant te lang in water blijft staan en gaat rotten.
Sinds ik deze methode toe pas is er niet één pit meer mislukt. Inmiddels heb ik dus acht avocado planten en wordt het tijd om er weer een aantal te verhuizen.

Of hij ooit in huis gaat bloeien en avocado’s gaat geven dat weet ik niet. Die kans acht ik niet zo groot. Maar zeg nou zelf: hij staat heel leuk in huis en het geeft een kick dat het gelukt is, toch?

Mocht je er niet uit komen, stuur mij een berichtje of volg mij op Instagram
Ik help je graag!

Liefs Chantal

Chantal

Chantal, thirty-something, moeder van twee jongens: Roan en Caelan.
Naast fulltime moederen vul ik mijn dagen met fotograferen, planten verzorgen, DIY projecten en op goede dagen gezond eten en sporten ;-)

61 thoughts on “Avocado: van pit tot plant”

  1. Wat een handige tip! Ik heb echt heel lang moeten wachten op een wortel maar inmiddels een plant met 2 stengels én iets van 25-30 bladeren al! Dus het wachten is beloont 😉
    Mocht ie overlijden dan probeer ik t zeker!

    1. Hallo Chantal, ik heb het geprobeerd. 5 mei ben ik begonnen met het vochtige keukenpapier en vandaag heb ik de pit in de aarde gezet. Nu wachten hoe hij verder gaat groeien. Zo leuk om te doen. Dank je wel voor deze geweldige tip.
      Groetjes, Petra

  2. Hoi! Hoe gaat het met je avocado plantjes? Ik heb het probleem dat de bij mij de tweede winter steeds niet overleven. Heb nu twee jaar op rij dat mij. Plantjes bruin werden en het blad verloren, en na de winter ook niet meer tot leven kwamen. Ik denk dat ik te veel water geef, maar misschien ook wel te weinig! Ik heb er nu drie staan van anderhalf jaar oud die hopelijk deze winter wel overleven. Lekker door experimenteren. Ik heb al wel vast een nieuw pitje op water gezet – voor het geval dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.